Jeden dobrý důvod proč si dopřávat masáž – hladina alfa

Ležíte na pevném lehátku, opečovaném měkkým, jemným bílým prádlem. Prostorem se line vůně kokosového oleje a bylinného tymiánového krému. Idylu doprovází klidná, relaxační hudba a vzdálený šum města. Vaše tělo je uvolněné. Dopřáváte si blažené dotyky prostřednictvím teplých rukou maséra. Všechno vnímáte, ale zároveň jste trochu „někde jinde“. Je to tak příjemné… nacházíte se v hladině alfa.

Čtyři hladiny vědomí

Každá hladina našeho vědomí, do které se mozek dostává, má jinou frekvenci. Obecně a stručně můžeme říct, že čím nižší frekvence (udává se v hertzích za sekundu), tím větší uvolnění pro tělo i mysl. Naopak, rychlé kmitání a vyšší frekvence znamenají energii, pohyb, výkon, ale i napětí. Frekvenci můžeme změřit pomocí přístroje EEG, stejně jako srdeční aktivitu měříme přístrojem EKG.

Hladina beta: 14 – 20 Hz

V hladině vědomí s nejvyšší frekvencí, hladině beta, se nacházíme naprostou většinu času, kdy jsme v bdělém stavu. Beta vlny jsou produkovány, když jsme soustředěni na své okolí a také když se hýbeme. Beta znamená energii, aktivní činnost. Velmi vysoké hodnoty však značí napětí, stres, úzkost a nejsou pro nás, zvlášť z dlouhodobého hlediska, příliš zdravé.

Hladina alfa: 8 – 13 Hz

Tento stav mysli představuje žádaný cíl většiny relaxačních i ozdravných technik, a to od počátku lidstva. Proč? V hladině alfa totiž tělo produkuje hormony, které nás uvolňují, blaží a spouští se také samoozdravné funkce organismu. Stresové hormony nás naopak opouštějí.

Do hladiny alfa se naše vědomí dostává, pokud soustředěně odpočíváme. Máme zavřené oči, meditujeme, hluboce relaxujeme, nebo když usínáme či naopak se probouzíme. Také když si dopřáváme nerušenou masáž. Naše mysl je při vědomí a všechno vnímá. V tomto stavu přicházíme snadno na řešení problémů – prostě k nám přijdou. Alfa hladina posiluje naši imunitu a napomáhá k celkové regeneraci organismu.

Hladina theta a delta: 0,5 – 7 Hz

Hladiny s nejnižšími frekvencemi jsou theta a delta. Theta je spjata se stavy hypnózy, sněním, pamětí a řešením problémů. Ve stavu theta můžeme účinně měnit vzorce chování, které v sobě máme hluboko uloženy. Delta hladina nás provází výhradně ve stavu spánku.

Hladina alfa jako svatý grál našeho vědomí

Některé teorie říkají, že v hladině alfa je prakticky nemožné onemocnět. Naopak se v této hladině uzdravujeme. Hluboce se vyklidňujeme. Čím častěji se do alfy dostáváme, ať už meditací nebo právě masáží, tím jsme v našem životě blíže harmonii a vyrovnanosti, a to jak na tělesné, tak na duševní úrovni.

Problémem je, že se průměrný člověk dostává do stavu nižších frekvencí mozku (8 – 13 Hz) jen spíše zřídka a nakrátko. Ochuzuje se tak příchod tvořivé energie, vhledů a inspirace. Je prokázáno, že například génius Einstein pobýval v hladině alfa velmi často. Pobyt v „pásmu alfa“ nám totiž přináší nové náhledy na věci kolem i uvnitř nás.

 

 

Wellness Rychleby v Javorníku hodnocení